Sunday, November 21, 2010

Pokok Cabai


Assalamualaikum ...

Hari Ahad datang kembali. Tinggal saya dengan adik di rumah. Mak hari ini bekerja. Sudah puas saya melarang mak bekerja lebih masa tetapi macam-macam alasan yang diberikannya kepada saya.

Hari ni juga, genap 3 hari saya bercuti. Bosan sangat. Saya menghabiskan waktu cuti saya dengan duduk di rumah. Mengadap komputer menyiapkan nota-nota dan menyemak kertas jawapan dan juga study. Rutin yang sama setiap hari walaupun hari bekerja. Cuma petang sabtu semalam, saya pergi ke rumah opah dan tok. Memang setiap petang Sabtu dan Ahad saya akan menghabiskan masa di rumah opah dan tok. 

Masa saya datang semalam, saya tihat tok saya sedang sedang mengadap pokok cabainya. Hmmm ... sayang betul tok saya dengan pokok cabainya. Tok sedang menyembur racun serangga pada semut-semut yang hinggap kat dahan pokok. (Sebenarnya opah tak bagi tok sembur racun sebab takut pokok tu mati, tapi  tok geram melihat semut-semut yang merosakkan daun-daun cabai) Bercakap tentang pokok cabai ni, saya lihat tok memang menjaga pokoknya ini dengan penuh kasih sayang, umpama menjaga anaknya sendiri. Kadang kala saya suka melihat gelagat tok. Dia akan duduk lama memerhatikan buah cabainya. Tok tak akan petik selagi betul-betul  tak masak. Tok kata, dia suka melihat buah-buah cabai yang banyak tu. Tok lebih rela menyuruh saya membeli cabai di kedai dari memetik cabainya.

Dan semalam sempatlah saya menangkap gambar-gambar pokok cabainya kesayangan tok.
P/s: setiap dari kita pasti ada hobi masing-masingkan. Ingat dulu waktu sekolah, bila cikgu tanya, 'apa hobi anda?' dan saya pasti akan menjawab 'kumpul stem, cikgu' ... hmmm ... tapi banyak ke stem yang saya kumpul? hehe ... tepuk dada tanya selera ... hehe ^_^

No comments:

Post a Comment