Friday, October 7, 2011

TAHAJJUD CINTA


Saya baru sahaja layan cerita Tahajjud Cinta karya Erma Fatimah. Sebenarnya saya ada mengikuti  cerita ini di awal episod, ditengah-tengah tidak mengikutinya dan 3 minggu belakangan ni saya mengikuti semula cerita ini. Cerita ini benar-benar menarik perhatian saya selepas 'Nur Kasih' dan 'Ustaz Amirul'. Syabas diucapkan untuk Erma Fatimah.

Episod hari ini buatkan saya geram sangat dengan lakonan Eman Manan yang membawa watak sebagai Ustaz Shauki. Bersimpati dengan Seri yang dilakonkan oleh Fauziah Ghous. Seorang isteri dilayani seperti binatang buas oleh suami sedangkan suami mempunyai 3 isteri yang lain. Seorang isteri yang menjadi deraan suami.  Malam ini saya simpati sangat dengan nasib Seri yang dikurung dalam rumah, tidak dibenarkan bergaul dengan orang lain. Seri juga dipijak dan dipukul oleh Ustaz Shauki apabila tidak mendengar kata Ustaz Shauki agar jangan berhubung dengan Citra. Saya juga sukakan watak Citra yang di bawa oleh Nur Fazura. Citra yang berjuang untuk membela nasib wanita yang ditindas. 

Sebelum ini saya pernah membaca kritikan tentang drama ini kononnya tidak sehebat Ayat-Ayat Cinta atau pun Ketika Cinta Bertasbih dari negara jiran kita tetapi bagi saya itu tidak benar. Ada juga yang mengatakan drama ini mempersendakan agama Islam terutama tentang pemakaian jilbab. Ada juga yang minta drama ini dihentikan siarannya. Tapi bagi saya cerita ini banyak pengajarannya terutama tentang wanita yang ditindas dan didera oleh suami, dipergunakan oleh lelaki untuk memuaskan nafsu, tiada keadilan dalam berpoligami. Dalam kehidupan, keadaan sebegitu memang banyak berlaku. Mungkin ia mencetuskan kemarahan dan kebimbangan apabila ia memaparkan tentang realiti kehidupan masyarakat kita hari ini. Dan mungkin juga ada kebenarannya bila seseorang yang bukan beragama Islam, tidak tahu hukum hakam dan melihat drama ini boleh memberi perspektif yang negatif tentang Islam. Bagi saya, setiap orang melihat dari sudut pandangan masing-masing. 

Erma Fatimah telah membuktikan kemampuannya. Lakonan yang mantap dari barisan pelakon popular tanahair seperti Remy Ishak, Eman Manan, Erma Fatimah, Tiz Zaqyah, Melisa saila, Fauziah Ghous, Nur Fazura dan ramai lagilah.

Saya tak nak komen banyak-banyak tapi di sini saya letakkan sinopsis drama Tahajjud Cinta.


TAHAJJUD CINTA mengisahkan pengorbanan dua orang wanita, Citra Maisara (Fazura) dan Seri (Fouziah Gous) dalam memperjuangkan kebenaran, hak asasi dan reputasi kaum hawa. Berasal dari dua latar belakang yang berbeza, Citra merupakan anak perempuan kepada pasangan suami isteri yang merupakan peneraju sebuah syarikat gergasi. Selama 5 tahun belajar di luar negara, ibu bapa Citra sama sekali tidak mengetahui bahawa anaknya yang dihantar ke London untuk mengikuti kursus Perundangan Sivil telah berhijrah secara rahsia ke Jordan untuk mendalami jurusan Perundangan Syariah. Di situ, Citra bertemu semula dengan kawan karibnya, Seri yang berkongsi cita-cita yang sama.
Perjalanan hidup mereka mula dihujani dengan pelbagai dugaan dan tekanan hebat setelah pulang ke pangkuan keluarga masing-masing di Malaysia. Sekembali di Malaysia, ibu bapa Citra sangat terkejut dengan perubahan dan kelulusan yang diperolehinya. Begitu kecewa dengan tindakan Citra, ibu bapanya tidak merestui Citra yang berazam untuk meneruskan impiannya sebagai seorang peguam Syariah.

Namun, segalanya berubah apabila kakaknya, Emelda (Tiz Zakiah) terseksa akibat keganasan yang dilakukan oleh suaminya (Heryanto). Melihat kesungguhan Citra membela Emelda daripada penindasan suaminya, ibu bapa Citra akhirnya merestui perjuangannya.

Berlainan pula dengan nasib Seri, di mana dia terpaksa melupakan cita-citanya sebagai peguam Syariah. Di atas permintaan bapanya (Ahmad Tarmimi), Seri dipaksa bernikah dengan Ustaz Shauki (Eman Manan) yang selama ini telah membiayai pengajiannya Seri di luar negara. Malangnya, Seri menjadi mangsa deraan Ustaz Shauki yang sudah mempunyai 3 orang isteri (Eirma Fatima, Melissa Saila & Dira Abu Zahar). Seri juga terpaksa melupakan cintanya terhadap Solohudin (Remy Ishak), anak kepada Ustaz Shauki.

Situasi ini juga menghiris perasaan ketiga-tiga isteri Ustaz Shauki yang juga sangat cemburu terhadap Seri. Walaupun terseksa, demi keluarga Seri tetap tabah dan redha meneruskan hidup, jauh dari cita-citanya yang ingin berjaya sebagai seorang peguam Syariah. Akan tetapi, situasi bakal berubah apabila munculnya Armani (Neelofa).


No comments:

Post a Comment