Tuesday, November 1, 2011

Secebis Rasa

assalamualaikum ...

Jam hampir mencecah jam 11 malam. Mata saya sebenarnya sudah mengantuk, tetapi sebelum tidur saya gagah juga untuk meninggalkan sedkit catatan kehidupan saya di sini.

Saya sebenarnya tak beberapa sihat hari ni. Sakit perut dan cirit birit. Mungkin keracunan makanan. Begitu juga dengan emak saya. Emak mc hari ni. Tetapi saya gagahkan diri juga untuk kerja hari ni. Mujur hari ni tiada kelas. Kalau tidak haru-biru juga.

Hari ni hari ke-9, opah dan tok tinggal di rumah saya. Saya senang sekali dengan kedatangan tok dan opah ke rumah ini. Saya juga cukup terharu apabila tok memilih untuk tinggal di rumah saya. Cuma yang saya sedihkan ialah rumah kampung, saya rasa bukan saya seorang sahaja yang bersedih, hampir keseluruhan ahli keluarga besar saya bersedih dengan kehilangan rumah kampung. Tapi nak buat macam mana, mungkin hanya setakat ini sahaja jodoh kami dengan rumah lama tu. Aduhai terlalu banyak sebenarnya kenangan saya di sana. Saya juga dilahirkan di rumah itu. Mungkin di dalam entri saya yang lain akan saya imbas kembali segala kenangan saya di rumah itu.

Hari ni saya rindukan seseorang. Baru-baru ni DIA ada datang ke Malaysia tetapi saya tidak berkesempatan untuk berjumpa dengannya. Bukan tiada kesempatan sebenarnya, tetapi saya yang menolak permintaannya. Hanya ada satu sebab sahaja saya menolak, dan biarlah saya yang tahu. Dia juga tahu, saya telah jelaskan kepadanya. Saya tahu DIA berkecil hati. Kini dah seminggu lebih DIA pulang. Seperti biasa DIA sibuk dengan kerja-kerjanya. Saya tahu DIA mengutamakan kerjanya lebih dari saya. Saya serahkan semuanya kepada Yang Maha Berkuasa. Sekiranya ditakdirkan DIA jodoh saya, saya tetap akan bersamanya juga walau di mana DIA berada. Saya juga lega kerana hati dan perasaan saya telah pulih. Saya sudah tidak menangis seperti dahulu lagi. Mungkin kerana terlalu banyak menangis membuatkan airmata saya sudah tidak boleh menangis lagi. Saya lebih tenang menjalani hidup saya. Sebenarnya ada sesuatu yang menyedarkan saya untuk bangkit dari kekecewaan saya. Saya pernah terbaca sebuah blog tentang cinta, tentang jodoh. Dan saya sedar saya tidak boleh berterusan sebegini. Saya rasa tenang selepas memaafkan segala kesilapannya. Saya rasa damai apabila saya menerimanya sebagai seorang sahabat dan melepaskan CINTAnya yang terpahat kukuh dihati saya selama ini. Saya yakin, kalau DIA jodoh saya, pasti DIA akan kembali pada saya. Kalau tidak, biarlah segala kenangan itu menjadi sebahagian suka duka kehidupan saya yang akan saya bawa sehingga penghujung nafas saya yang terkhir.


No comments:

Post a Comment